MANOAH ȘI SOȚIA – Parteneri cu Dumnezeu (Judecători 13)

Perioada de suferință pe care o trăia Israel în vremea lui Manoah era lungă, cât o pedeapsă în jurul muntelui Sinai. Strigătele evreilor se ridică spre cer disperate implorând ajutor, iar Dumnezeu ascultă. Într-un mod cu totul atipic, viitorul izbăvitor este prevestit de Îngerul Domnului unei familii din tribul lui Dan. Era o familie care și-a dorit copii, însă nu au reușit. Îngerul se revelează mai întâi femeii și discută cu ea despre planul lui Dumnezeu de izbăvire pentru Israel. În ciuda condiției sterile, Îngerul o asigură că va avea loc o minune. Îi sunt încredințate responsabilități de ordin alimentar și obligații spirituale în legătură cu băiatul pe care îl vor crește.

Rămasă fără cuvinte, aleargă să-și întâlnească soțul pentru a-i povesti minunea. Cu emoție începe să dea detalii exacte despre vizita Îngerului Domnului și discuțiile avute cu El. Manoah este un bărbat înțelept pe care ar fi bine să-l imite miștocarii, ce fac bășcălie de spiritualitatea soțiilor. În loc să trateze superficial întâlnirea soției cu îngerul Domnului, se roagă lui Dumnezeu cerând o nouă apariție. Nu din cauza necredinței, ci din nevoia de siguranță, nevoia de claritate, nevoia de a se asigura că fac tot ce trebuie pentru copil. De aceea rugăciunea lui rămâne inspirațională pentru mulți.

Îngerul se arată însă din nou soției pe când era singură lucrând pământu. Femeia, văzându-l, aleargă să-și caute bărbatul care o urmează la locul cu pricina. Neștiind identitatea persoanei cu care vorbește, Manoah îl tratează de la egal la egal. Cere informații despre discuția avută cu soția anterior și explicații suplimentare. Îngerul reiterează cele spuse, iar Manoah face pe ospitalierul. Este nevoie de o intervenție supranaturală pentru a realiza că Cel care le vorbește este Domnul. Se prăbușesc de spaimă, iar Manoah tremură disperat așteptând moartea. Femeia însă îl liniștește înțelegând intenția lui Dumnezeu și rolul pe care urmează să îl joace ca părinte.

Devin părinții celui mai puternic bărbat (fizic vorbind) al tuturor timpurilor. Sunt oamenii care au dăruit lui Israel speranța pentru eliberare. Nimeni nu poate contesta munca celor doi părinți privind investiția și credincioșia cu care au lucrat, pentru că Dumnezeu le-a onorat sacrificiile oferind binecuvântarea Lui. Influența lor pozitivă a continuat să se manifeste în viața lui Samson, pentru că au văzut în el speranța poporului evreu. Speranța este exprimată și prin numele dat copilului. Este numit Samson – soare mic, pentru că venirea lui simboliza răsăritul unui nou început.

Experiența lui Manoah și a soției lui cu Îngerul Domnului este memorabilă. Vestea nașterii lui Samson este uimitoare si creșterea lui Samson este unică. Binecuvântarea lui este revoluționară, dar traseul parcurs este jenant. Manoah și soția sunt plimbați în locuri unde nu ar fi vrut să ajungă, încercând să se opună unui copil pe care nimeni nu îl va opri din ambițiile și orgoliile lui decât Dumnezeu.

❗Este minunat să te știi parte din planul lui Dumnezeu pentru vindecarea și ridicarea multora. Când Dumnezeu te alege pentru o lucrare, El îți vorbește explicit și te face să cunoști voia Lui în detaliu. Dumnezeu nu se supără pe noi când manifestăm interes și cerem explicații. El este gata să ne vină în ajutor.

❗Succesul unei lucrări nu stă numai în a ne achita de responsabilități, ci și de răspunsul partenerilor noștri la chemarea primită. Slujirea presupune și momente de suferință, când investițiile noastre par să se ducă pe apa sâmbetei. Însă Dumnezeu are mereu ultimul cuvânt.

❗Când ai făcut tot ce ține de tine din ce ți-a cerut Dumnezeu, încrede-te că Dumnezeu va face tot ce ține de El. Până și cele mai mari drame au sfârșit cu ultimul cuvânt rostit de Dumnezeu. Să ne încredem în El.

Mulțumește lui Dumnezeu pentru privilegiile primite!
Mijlocește pentru ca lucrarea în care te investești să aducă mult rod!

Pastor Daniel Lela

Share this…
    51 Views