SAMSON – Soarele care apune înainte de vreme (Judecători 13 – 16)

Samson se numără printre puținii oameni despre care Dumnezeu a vorbit mai înainte ca ei să se nască. Prevestirea nașterii lui vine într-o perioadă de lungă suferință a poporului Israel, perioadă în care strigătele după salvare erau disperate. Dumnezeu decide să ridice un bărbat prin care să elibereze evreii din umilința la care erau supuși. Începutul acestui demers este caracterizat de miracole. De fapt toată viața lui Samson a fost o manifestare a supranaturalului, de la naștere până la moarte.

Nașterea îi este prevestită de un înger care se arată de două ori. Mama lui era declarată sterilă, iar el se naște ca o excepție. Ajunge umplut cu Duhul Sfânt, iar ce urmează după, este o demostrație de putere ce nu poate fi explicată.

Este privit de părinții lui așa cum a fost prevestit, salvatorul evreilor. De aceea l-au numit Samson (soare mic), lumina ce se aprinde în întunericul ce domnea mai bine de patruzeci de ani. Pentru ca totul să se întâmple cum s-a prezis, părinții investesc în viitorul izbăvitor tot ce au mai bun. Toate restricțiile impuse mamei și toată educația transmisă băiatului urma să pregătească tinerelul pentru startul unei mari demonstrații a ceea ce poate face Dumnezeu cu un om care se pune la dispoziția Lui. Întreaga pregătire ne trezește interesul pentru ce este mai glorios. Însă niciodată nu vom știi care a fost apogeul la care ar fi ajuns Samson dacă lucra în ascultare și împreună cu Dumnezeu.

Samson, în ciuda apariției miraculoase pe scena lui Israel, în ciuda pregătirii deosebite și a împuternicirii miraculoase, ratează startul lucrării la care a fost chemat. Își începe activitatea prin compromis, căutând motive de ceartă cu filistenii. Se căsătorește cu o filisteancă ce îl cucerește prin frumusețe. Experiențele din timpul nunții strică toată sărbătoarea de șapte zile. Furios pe juncana manipulată, deschide o serie interminabilă de răfuieli cu filistenii pe care îi terorizează până la disperare.

Fiecare luptă cu filistenii devine o răzbunare personală. Nu a reușit să mobilizeze evreii la război niciodată pentru a purta războaiele Domnului. Devine un gladiator singuratic hăituit de o hoardă neobosită ce caută călcâiul lui Ahile. Biruit de pofte, caută iubirea vieții în valea Sorec. Ignorându-și chemarea, lenevește în brațele Dalilei care îl orbește, vrăjindu-l cu senzualitatea ei. Cu vorbe dulci și zâmbete cuceritoare îl leagă cu legături ce trec dincolo de mușchii și forța de care fugeau filistenii. După jocuri și încercări inofensive, ajunge să spargă zidul de protecție al celui chemat să fie invincibilul Samson, izbăvitorul evreilor. Cade în mâinile nemiloșilor filisteni fără nici o reacție, iar viitorul devine un iad în ciuda vitejiilor trecute.

Nu a fost chemat să lupte cu leii pentru a ajunge unde nu trebuia, nici să prindă sute de vulpi pentru a se răzbuna personal. Nu trebuia să se expună la Gaza pentru a impresiona un întreg oraș cărând porțile cetății pe vârful muntelui. Nu a fost chemat să rupă funii noi sau vechi, uscate sau neuscate și nici să facă alte trăznăi. A fost chemat să izbăvească pe Israel din mâinile filistenilor, dar și-a ratat chemarea. În umilința și suferința la care era supus, își plânge nebunia, iar Dumnezeu îi oferă contextul unei izbăviri dramatice. Cu o ultimă răzbunare ce i-a caracterizat toată viața, ucide mai mulți filisteni decât a omorât toată viața, iar el pleacă odată cu ei.

❗Indiferent cât de măreață este chemarea pe care o ai, darurile pe care le-ai primit și oportunitățile oferite de Dumnezeu, dacă aluneci în compromis, viața ta va începe să se stingă încetul cu încetul.

❗Biruințele noastre fără Dumnezeu nu sunt decât niște răfuieli care nu ne ajută, din contră ne crează probleme de care nu știm cum să ne mai păzim.
❗Indiferent cât de mult a investit Dumnezeu în noi, nu ne-a chemat să luptăm singuri, pentru că suntem vulnerabili și vom eșua. Dacă nu ai nevoie să fii ajutat, ai cel puțin nevoie să fii supravegheat.

Mulțumește lui Dumnezeu pentru chemarea și darurile primite!
Mijlocește pentru a nu cădea în compromis!

Pastor Daniel Lela

Share this…
    242 Views