ANA – Rugăciune, cântec și experiență de viață (1 Samuel 1,2:1-21)

Viața de familie poate arăta diferit de ceea ce ai visat înainte de căsătorie. Ana trăiește dezamăgirea femeii care nu-și poate explica faptul că partenerul de viață justifică nevoia unei alte femei în aceeași gospodărie. Penina este biciul cu care Elcana indirect o bate pe Ana cel puțin o dată pe an, umilind-o pentru ceea ce nu ține de ea. Dumnezeu alege pentru o perioadă de timp să o facă sterilă, iar plimbarea de acasă la Silo devine un calvar pentru ea.

Ana este singură în fața acestei umilințe, unica speranță este Dumnezeu. Trăiește dezamăgirea omului care refuză să mai ceară ajutor pentru că riscă să fie interpretată greșit. După lungi perioade încărcate de amărăciune, după zile întregi de foame și insomnii, Ana se prăbușește înaintea lui Dumnezeu. Tot ce poate face este mimarea unei stări sufletești delirante.

Este femeia care învață că singurul cu care putem vorbi și care ne înțelege este Dumnezeu. Este sătulă de ridiculizare, de superficialitate, de interpretări false. Vine înaintea lui Dumnezeu cu inima mâhnită de atâta umilință, încearcând o nouă modalitate de cucerire. Cu încercări noi de înduplecare a lui Dumnezeu ajunge la juruințe, iar nivelul cererii este uimitor. Eliberată de egoism, cere să devină instrumentul prin care Dumnezeu să ridice un om pentru gloria Lui, iar ea nu-I va sta în cale. Își transformă cererea într-o oportunitate care să favorizeze lucrarea lui Dumnezeu. Spiritul acestei cereri este apreciat de Domnul.

Obișnuită cu palmele, trece onorabil peste impertinența bătrânului preot care pierduse discernământul spiritual. În loc să riposteze la jignirea adusă, își justifică blând manifestarea interpretabilă. Cu o credință copilărească primește ca din partea lui Dumnezeu cuvintele prin care Eli își corectează greșeala, iar atitudinea ei se schimbă definitiv. Se întoarce cu speranță, iar vorbele viespelui ce o înțepase ani la rând nu mai au nici un efect. Mâna lui Dumnezeu vine peste ea în mod vizibil, iar viitorul se schimbă treptat. În scurt timp devine mamă, iar brațele ei țin băiatul care nu-i aparține, pentru că l-a promis Celui Sfânt.

Ana trăiește cele mai sublime momente în timp ce experimentează sentimentul cel mai cald si mai profund, acela de a fi mamă. Bucuria ei rămâne cunoscută peste veacuri, pentru că se deschide pentru a vorbi după ce o viață a înghițit în sec umilită de obraznici. Bucuria ei se transformă în cântec, iar versurile redau uimitor măreția lui Dumnezeu, dreptatea Lui și judecata aplicată celor răi.

❗Cântarea Anei este crezul unei femei care a învățat mai multe despre Dumnezeu în suferință decât au reușit să învețe preoții care învârteau furca hoției în altar. Este femeia care dă nu doar viață, ci și șansă micuțului Samuel să devină instrumentul prin care Dumnezeu va schimba definitiv istoria lui Israel.
Ce glorios! Ce minunat!

❗️Nenorocirea în care trăiești poate deveni sfârșitul tău sau motivul pentru a schimba ceva. Te simți nedreptățit? Ai devenit bătaia de joc a sorții? Nu-ți găsești liniștea nici acasă, nici pe drum, nici la casa lui Dumnezeu pentru că trăiești impresia că toți au ceva rău cu tine? Continuă să te rogi. Roagă-te chiar dacă nu lași impresia că te rogi. Roagă-te chiar dacă esti jignit. Roagă-te făcând promisiuni. Roagă-te fără egoism sau interese personale. Roagă-te, și crede în minuni. Roagă-te, și schimbă-ți atitudinea. Roagă-te, pentru că viața ta va fi schimbată. Cunoașterea ta despre Dumnezeu va deveni mai bogată, experiențele tale vor deveni supranaturale, iar faptele tale vor schimba vieți.

Mulțumește lui Dumnezeu pentru că El va schimba lucrurile încâlcite!
Mijlocește făcând promisiuni lipsite de egoism!

Pastor Daniel Lela

Share this…
    196 Views