Cine poate înțelege durerea persoanelor care trăiesc la nesfârșit neșansa de a fi mereu pe locul doi? Ești așezat continuu lângă cineva care prin privilegiile primite îți creează o stare de tensiune? Asiști la o nedreptate pe care o poți tolera, însă niciodată înghiții cu adevărat pentru că ai aceleași drepturi? Nu te poți răzbuna pe cel care face diferența, însă lovești în cel care beneficiază de ceva mai mult decât tine, iar diferențele avantajoase pe care le ai, devin un fel de trofee fluturate public pentru a umili? Penina este a doua soție a preafericitului Elcana care se consideră prea bărbat pentru o singură femeie, așa că își încearcă norocul. Evident, nu o face pe cale amiabilă și nici asigurând-o pe prima că familia nu va suferi cutremure de diferite dimensiuni, însă mai bine cu rău decât fără rău, ar spune el.

Penina joacă rolul de persecutor și foarte ușor trecem de partea Anei, disprețuind acțiunile veninoase ale Peninei, ignorând cauza principală a dramei, Elcana. Penina se comportă precum Sara când Agar se vede privilegiată, se comportă precum Lea când vede că nu este iubită, se aruncă împotriva obiectului ce stă în calea ei pentru a se răzbuna. Este o demonstrație clară că poligamia este o nedreptate umană și un faliment. Nu încercăm să scuzăm comportamentul Peninei, dar trebuie să înțelegem că subiectul iubirii este de o sensibilitate cu totul aparte. Nu există nevoie mai mare decât nevoia de dragoste, iar când aceasta lipsește, în sufletul omului se creează un dezechilibru greu de gestionat.

Penina este provocată la gelozie prin dragostea oferită altfel Anei, prin serviciile și darurile dublate, toate acestea fiind lemne puse pe focul vulcanului gata să erupă. Sunt situații unde greșeala celui ce provoacă trebuie corectată mai degrabă decât domesticirea celui provocat, a celui ce zilnic este ațâțat prin diferențe. Iacov ar fi potolit din furia băieților mai mari dacă nu s-ar fi afișat cu Iosif în ținută de gală la o scară așa periculoasă, dar nu a făcut-o. Penina joacă rol negativ și iese repede din scenă pentru că nu era locul ei acolo. Comportamentul ei ar fi fost cu totul diferit în cadrul unei familii monogame, unde dragostea bărbatului nu era fragmentată sau direcționată spre partenerul favorit.

❗️Înainte de a arăta cu degetul spre greșelile comportamentale ale semenilor noștri, înainte de a fi asprii și foarte spirituali în acuzele noastre, haideți să ne uităm în context. Cum te-ai fi comportat în locul lor? De prea multe ori, sub presiunea unor experiențe similare am fost în stare de aplicarea unor înțepături de mirarea lumii. Nu am trăit experiența Peninei în felul ei, dar nedreptățile relaționale în cadrul familiei sau a comunității locale stârnesc aceleași comportamente.

❗️Nu trebuie decât să practici favoritismul, nepotismul, simpatiile și vei vedea că acul se află în arsenalul fiecărui mielușel din turmă, pentru că firescul din noi dictează primul instinct, iar potolirea lui nu se obține dacă scutul antirachetă este dezactivat. Suntem iraționali când cerem celor nedreptățiți să dea dovadă de mai multă spiritualitate decât cei care o propovăduiesc, când dăm peste bot câinelui care latră și ignorăm pe cel ce bagă bățul prin gard. Multe din conflictele care macină viețile noastre s-ar opri, dacă persecutorul ar înceta să mai provoace, iar victima să mai atace. Până atunci încercăm să operăm în spiritul creștin care seamănă mai mult cu cel al Peninei, Ana devenind tot mai absentă din peisaj.

❗️Nu lăsa nedreptatea să te nenorocească, nu te arunca în răzbunare căutând plăcere în a face rău. Dumnezeu vine de partea celui nedreptățit pentru a-i face dreptate, dar când ne luăm viața în propriile noastre mâini, Dumnezeu ne lasă pe cont propriu, iar noi vom eșua.

Mulțumește lui Dumnezeu pentru contextul favorabil în care trăiești!

Mijlocește pentru situațiile unde nedreptatea și răzbunarea creează necazuri!

Pastor Daniel Lela

Share this…
    234 Views