NATANAEL – Experiența elimină scepticismul (Ioan 1:43-51) 258/365

            Este absolut greșit, și în defavoarea oricăruia dintre noi, ”să ne dăm cu părerea” despre persoane pe care nu le cunoaștem nemijlocit, lăsându-ne influențați de idei preconcepute sau de informații, uneori tendențioase, livrate de alții. Cunoașterea și analiză profundă, în astfel de cazuri, este calea cea mai corectă pentru propria edificare; este oportunitatea pentru stabilirea adevărului, a realității; este singura cale ce ne poate ajuta să ne eliberăm de îndoieli, scepticism și idei preconcepute.

            Natanael  este prietenul lui Filip; cel mai probabil făcea parte și el din grupul ucenicilor lui Ioan Botezătorul, pentru că se dovedește a fi preocupat sincer de cunoașterea lui Dumnezeu, de studiul Scripturii și de urmărirea împlinirii profețiilor Vechiului Testament.  Este căutat de urgență de Filip care era nerăbdător să-și povestească ultima lui experiență. Anunțat de Filip că L-ar fi găsit pe Mesia, Natanael rămâne relativ pasiv și sceptic la mărturia acestuia, însă -lucru salutar- dă curs chemării prietenului său la o întâlnire nemijlocită cu enigmaticul Rabin și potențial Mesia. Este clar că Natanael, în căutarea unor răspunsuri la întrebările proprii, dovedește că este dispus să vadă, să cerceteze, să investigheze, să se edifice, așa că cei doi prieteni pornesc la cel mai important drum al vieții omului pe pământ, în căutarea lui Isus Hristos.

            Evident, Filip i-a povestit lui Natanael multe din discuțiile avute cu Isus la prima vizită pe care I-a făcut-o Acestuia, împreună cu Andrei; însă Filip călătorea având propriile lui așteptări și dorind să experimenteze personal adevărul pe care prietenul său îl ”propovăduia”. Cum au ajuns la Isus, Natanael este luat prin surprindere de o afirmație foarte personală pe care Acesta i-o adresează, spunând: ”Iată cu adevărat un Israelit în care nu există niciun vicleșug!” Pentru un om oarecare, dar nu pentru Fiul lui Dumnezeu, este cu adevărat curajos și riscant să afirmi lucruri despre persoane pe care nu le-ai întâlnit niciodată, n-ai auzit despre ele și nu le cunoști, pentru că o poți face ”la nimereală”; Natanael știe asta, de aceea pune întrebări pentru a afla mai mult.

            Se pare că Filip își surprinsese prietenul, când l-a invitat,  într-un moment de meditație, stând sub un smochin, frământând anumite lucruri în mintea și inima lui. Demonstrându-și omnisciența, Isus  se pare că face referire tocmai la acel moment, știut și de Filip, demonstrând că îi cunoștea trecutul – viața și stările sufletești- și nu se baza pe ceea ce putea fi perceput la ceea ce se putea vedea și înțelege doar la momentul întâlnirii face-to-face. Confruntat cu această afirmație simplă, dar atât de tainică și precisă, pentru Natanael este suficient să recunoască și să declare că ”Isus este Fiul lui Dumnezeu”. Dintr-o dată, îndoiala dispare, scepticismul este abandonat; experimentarea realității nemijlocite conducând la stabilirea unei convingeri ferme, urmată de o declarație pe măsură. Mântuitorul Isus apreciază rapiditatea, ușurința cu care Natanael crede și își declară credința în El, încurajându-l prin declarația că experiențele supranaturale pe care le va vedea în viitor, prin Fiul Omului, vor demonstra și întări mult mai mult cele crezute și declarate atât de spontan de către Filip.

            Ești într-o perioadă a căutărilor, în care frămânți în mintea ta tot felul de lucruri dorind răspunsuri sau soluții? Ai îndoieli sau ești sceptic cu privire la unele persoane, la unele experiențe sau mărturii pe care alții le-au avut? Fii deschis spre cunoaștere; fii gata de dialog; investește într-o călătorie, dacă trebuie; plătește-ți un curs instructiv; participă la o conferință edificatoare; mergi la o seară de rugăciune – fii gata, prin toate acestea să experimentezi ceva nou, pentru că nu trebuie și nu poți să te hrănești și să trăiești doar din preconcepții și supoziții, ale tale sau ale altora. Tu trebuie să vezi, să auzi, să te edifici nemijlocit și să ajungi la cunoașterea realității a ceea ce te frământă și te interesează! Nu uita că îndoiala/scepticismul nu este un argument, este o slăbiciune, este doar o lamentabilă cercetare nefinalizată!

            Tatăl Ceresc apreciază căutătorii sinceri și le vine în ajutor; El le cunoaște inima și caută să le vorbească cât mai direct și edificator. Dumnezeu nu vorbește generalități când trebuie să-i comunice omului  lucruri concrete; El nu presupune sau aproximează lucruri, El declară adevărul, adevărul întreg; niciodată Cel Omniscient nu Își dă cu părerea, cum fac oamenii, El ne spune exact cine suntem, de unde venim, ce frământări avem și încotro ne ducem.

            Ce mult ajută o inimă sinceră în luarea deciziilor importante ale vieții și ce binecuvântați sunt cei care sunt deschiși pentru cercetare și experiență și, apoi, sunt dârji și curajoși în mărturisirea celor revelate de Duhul Sfânt!

            Mulțumește-I lui Dumnezeu pentru prietenii care te-au provocat, precum Filip pe Natanael, la experiențe edificatoare și salvatoare!

            Mijlocește pentru prietenii tăi care trăiesc în scepticism, idei preconcepute și sunt atât de greu de urnit din loc!

            Pastor Daniel Lela

Share this…
    157 Views