Slăbănogul de la Betesda – Salvat prin Har (Ioan 5:1-16) 261/365

            Isus vine la Ierusalim, capitala poporului Israel, Salemul lui Melhisedec, cetățuia de altă dată cucerită de David, locul unde cu sute de ani în urmă Solomon a zidit Templul lui Dumnezeu, orașul care își aștepta Regele dar care acum zăcea într-un întuneric morbid. Ierusalim este locul unde Isus a făcut cele mai puține minuni, pentru că aici a întâlnit cea mai înverșunată opoziție din partea elitelor religioase și politice ale vremii.

            În loc să intre pe ”Poarta de Aur” care era cea mai reprezentativă și pe care se cuvenea să intre, Isus intră pe ”Poarta oilor”, o poartă comercială destinată mai degrabă animalelor destinate jertfelor de la Templu. Isus trece pe aici nu la întâmplare, ci pentru a ajunge la scăldătoarea Betesda, locul unde în mijlocul mulțimilor de bolnavi urma să se oprească lângă un om bolnav de 38 de ani. O poveste care îți sfâșie sufletul… Cel mai probabil familia l-a abandonat acolo, era lăsat pentru că la Betesda exista o rază de speranță pentru cei ajunși în situația lui, doborâți de o boală nevindecabilă. Deși scăldătoarea părea un loc de curățire pentru animale, s-a transmis ideea că un înger al lui Dumnezeu cobora din când în când pentru a turbura apa, iar primul care intra în ea se vindeca, indiferent de ce boală suferea.

            Slăbănogul vizat își pierduse speranța într-o potențială vindecare, deoarece fiind singur, nu se putea ajuta să ajungă în bazin, așa că este posibil să fi asistat la mai multe miracole care avuseseră loc acolo, cu trecerea anilor. Este resemnat și fără nici o speranță, însă Isus alege să se oprească tocmai lângă el, spre a-l aborda direct în starea nenorocită în care se afla. Știa toată istoria vieții lui, cunoștea singurătatea în care ajunsese și faptul că-și îngropase de-a binelea speranța într-un viitor mai bun sub un maldăr de suferințe, dureri și frustrări.

            Slăbănogul nu știe cine este Isus, cum de altfel nu știau nici mulțimea bolnavilor de la Betesda, de aceea în fața Celui care putea oferi vindecare de orice boală, slăbănogul nu solicită niciun ajutor, ci doar își plânge însingurarea.    Isus îl înțelege, și mai mult, cu un cuvânt poruncitor, îi spune: ”Scoală-te, ridică-ți patul și umblă!” Slăbănogul, pentru prima dată în 38 de ani, simte Forța care îl ridică, Puterea care îl mișcă și îi dă curajul de a îndrăzni să facă lucruri la care a încetat să mai viseze. Astfel că, fără să ezite, omul se ridică în picioare complet sănătos, purtându-și patul în fața mulțimii adunate la sărbătoare. Viața acestui om a fost definitiv și complet schimbată, iar experiența lui dramatică ne obligă la câteva reflecții personale.

            Indiferent cine suntem, avem nevoie de harul salvator al lui Dumnezeu, singurul care ne poate oferi privilegiul iertării și al restaurării întregii vieți. Păcatul distruge fără milă, iar consecințele păcatului în viața omului sunt devastatoare. De la ruperea relației cu Dumnezeu, distrugerea relațiilor cu familia sau prietenii, păcatul afectează întreaga noastră ființă, inclusiv trupul.

            Singura soluție salvatoare pentru oricare om este Isus Hristos, de aceea, indiferent de condiția în care ești, nu uita că Dumnezeu este gata să-ți ofere salvare prin credința în Domnul Isus, Salvatorul sufletelor și al trupurilor. El se oprește și lângă tine, îți cunoaște povestea, știe de ce zaci și de când zaci; El îți cunoaște relațiile, știe dacă ești abandonat sau nu; lui Isus îi pasă de tine și te întreabă: ”Ce vrei să-ți fac?”

            Cu o rugăciune sinceră, varsă-ți inima înaintea Lui, povestește-ți durerea, dar fii gata și să-I asculți cuvântul și poruncile, pășind pe un drum nou și fericit, cu Isus.

            Mulțumește-I lui Dumnezeu pentru șansa salvării tale prin har, prin Isus Hristos, Mântuitorul!

            Mijlocește pentru oamenii singuri și fără speranță, caută-i și încurajează-i să creadă și să se încreadă în Cel Care cunoaște și poate totul, Isus, Domnul!

            Pastor Daniel Lela

Share this…
    208 Views