ENEA – Izbăvit din izolare (Fapte 9:31-35) 262/365

            Istoria Bisericii primare, în mod paradoxal, a cunoscut pacea în mijlocul prigoanei, a experimentat creșterea spirituală, maturizându-se prin rugăciune, evanghelizare, studiu și experiențe, reușind să trăiască o viață care L-a onorat pe Dumnezeu în ochii lumii. Prezența Duhului Sfânt în viața membrilor ei făcea ca Evanghelia să aibă un impact deosebit de mare, experimentând o creștere numerică impresionantă. Prigoana care s-a pornit împotriva Bisericii, încă din primele zile ale formării ei, nu a reușit să oprească expansiunea Creștinismului, iar primii prigonitori anti-creștini și anti-Hristos, în frunte cu înverșunatul lider  Saul din Tars, au fost nevoiți să dea înapoi, cel puțin pentru o vreme, și să-și recunoască falimentul, confirmând spusele înțeleptului Gamaliel: ”…. dacă lucrarea aceasta vine de la Dumnezeu nu o veți putea nimici. Să nu vă pomeniți că luptați împotriva lui Dumnezeu.”

            Apostolul Petru era unul dintre liderii cei mai activi în zilele acelea, iar acesta, pe lângă predicarea publică, făcea vizite pastorale membrilor Bisericii, edificându-i și încurajându-i să rămână ferm ancorați în Hristos. Ajuns în cetatea Lida, l-a întâlnit pe Enea, un olog de opt ani de zile. Era imobilizat la pat și condamnat la o viață sedentară chinuitoare. Petru a luat la cunoștință despre situația în care acesta se afla, i-a văzut suferința, i-a cunoscut dorința inimii și a acționat imediat, călăuzit de Duhul Sfânt. I-a adus aminte bolnavului, ori l-a înștiințat că Isus a venit nu doar să ierte păcatele, ci și să ne vindece de bolile și neputințele noastre. Cu o credință fermă, Petru l-a anunțat pe Enea că a sosit ceasul vindecării lui, iar acesta nu a ezitat niciun moment; în ciuda atrofierii mușchilor picioarelor sale, s-a ridicat complet vindecat, devenind un miracol nemaivăzut în localitatea Lida unde era, se pare, bine cunoscut.

            Vindecarea ologului a declanșat o trezire spirituală de proporții, pentru că puterea Evangheliei era cuceritoare și devenise aproape irezistibilă.

            Dar minunea vindecării lui Enea este un mesaj de mobilizare pentru toți creștinii care trăiesc izolați și au devenit ineficienți în slujirea Marelui Stăpân. De cele mai multe ori, în Biblie, problemele de sănătate a picioarelor (fizice) sunt asociate cu păcatul paraliziei spirituale; omul își pierde capacitatea de a-și menține echilibrul duhovnicesc, falimentând. Sunt creștini care în urma conflictelor nesănătoase, sau a neglijenței spirituale ajung să șchiopăteze, iar, în final, ajung să-și piardă capacitatea de a sluji lui Dumnezeu. Rămân blocați într-o viață banală, trăiesc în trecut vorbind repetat despre pierderile pe care le-au suferit în urma nedreptăților suferite, și se victimizează încercând să-și justifice starea. Oamenii aceștia sunt valoroși, însă au nevoie de vindecare, iar pentru aceasta trebuie ajutați.

            Oamenii izolați trebuie căutați în locurile lor, în cuibul lor, pentru că o astfel de abordare este singura lor șansă de salvare. Izolarea îi privează de viața comunitară, de părtășia frățească sau public-evanghelistică unde Duhul Sfânt lucrează, iar pentru aceștia Biserica, prin liderii ei, trebuie să găsească soluții. Se poate ca tu să fi unul dintre oamenii de acțiune care, precum apostolul Petru, ești pasionat de oameni, ești interesat de nevoile lor și ești gata să-ți faci timp pentru aceștia. În zilele noastre, există mult mai multe modalități prin care te poți apropia de astfel de oameni; important este să-i identifici, să-și pese de ei, și să ai curajul și credința de a-i aborda.

            Amintește-ți de cineva care altă dată era activ, prezent în biserică, poate implicat sută la sută în lucrare, iar acum a dispărut cu totul din peisaj. Încearcă să îl găsești; scrie-i un mesaj, dă-i un telefon, trimite-i un link, fă-i o vizită. Indiferent de modalitatea prin care intri în contact cu el, spune-i din toată inima și cu multă încredere că Isus vrea să-l vindece și pe el, precum pe Enea.

            Miracolele nu au încetat, ele au loc și astăzi în comunitățile unde credincioșii plini de Duhul Sfânt se caută, se încurajează, se ajută, și se roagă unii pentru alții.

            Mulțumește lui Dumnezeu pentru sănătate și pace.

            Mijlocește pentru cel puțin o persoană care s-a izolat, trimite un mesaj, dă un telefon și încurajează persoana respectivă.

            Pastor Daniel Lela

Share this…
    214 Views