PILAT – Omul care condamnă Adevărul (Matei 27:11-25; Ioan 18:28-19:1-23) 272/365

            Astăzi facem cunoștință cu cel mai nedrept judecător al întregii Istorii a Umanității, unul care, conștient și premeditat, L-a condamnat la moarte pe Isus Hristos, deși Îl găsise și declarase nevinovat în afara oricărei culpe juridice – acesta este Pilat din Pont, Asia Mică. El era al cincilea guvernator roman al Iudeei, între anii 26-36 d.Hr., desemnat prin decret al împăratului Tiberius, care îi conferise și titlul de ”Imperium”, adică de Împuternicit Suprem în provincia asupra căreia își exercita autoritatea și jurisdicția.

            Investit cu acest gen de autoritate, Pilat și-a impus-o în mod brutal și discreționar, provocându-i adesea pe evrei și determinându-i, cu sau fără voia lui, să-l urască. Neținând seama de religia și cultura iudaică, le-a impus acestora standarde romane sfidătoare și provocatoare, printre care: purtarea în public a chipului împăratului în Cetatea Ierusalim, lucru evitat ca fiind extrem de periculos de predecesorii săi; a folosit banii Templului pentru construirea unui apeduct foarte costisitor, proiect care s-a soldat cu moartea multor evrei care s-au răsculat pentru acesta; a omorât o mulțime de samariteni pe muntele Garizim, oameni care au fost înșelați de un amăgitor care se considera profet. În ignorarea acestor fapte, istoricii îi menționează lui Pilat numele, cel mai des, doar în legătură cu consimțământul pe care și l-a dat cu privire la moartea lui Isus; ce-i drept culpă infinit mai mare decât cele enumerate anterior.

            Istoria a cunoscut mulți judecători nedrepți, însă nici unul dintre ei nu a fost pus în fața unui examen atât de important precum a fost Pilat. Marii Preoți împreună cu Sinedriul i-au impus o decizie în fața Celui mai drept Om, de fapt Singurul, Care a existat vreodată pe pământ, cu scopul de a obține condamnarea și executarea Acestuia. Pilat, în ciuda nevinovăției dovedite, nu reușește să-L apere pe Nazarinean în fața acuzațiilor nefondate și contradictorii puse în sarcina Lui. Pilat era, în fapt, cel investit cu autoritatea umană supremă în Israel, autoritate în fața căreia și Sinedriul trebuia să se subordoneze, însă sub presiunea venită din partea preoților, cu amenințarea că îi vor face reclamație la Roma, și prin manipularea mulțimii, el ajunge să-și demonstreze lașitatea.

            Judecătorul știa că dovezile preoților sunt viciate prin faptul că izvorau din invidia și ura acuzatorilor, și că toată revolta nu era fondată pe fapte reale, culpabile, ci era din cauza popularității și a superiorității lui Isus în fața oamenilor; dar, cu toate acestea, nu acționează după ”lumina” primită.

            Pilat greșește grav încercând să iasă din încurcătură prin compromisuri, în loc să rămână ferm în decizia de a-I susține nevinovăția Marelui Inculpat. Astfel că judecătorul cedează în fața nedreptății, încălcându-și propria conștiință și statutul jurisdicțional pe care îl avea, cu toate că statutul de nevinovăție a lui Isus a fost întărit și prin mesajul primit din partea soției sale.

            Guvernatorul încearcă să se dezică de responsabilitatea decizională, încercând să o paseze lui Irod, însă fără succes. Apăsat de glasul conștiinței, comunică în secret cu Hristos cerându-I explicații mai amănunțite despre originea și identitatea Lui. Află, astfel, originea divină a lui Isus și motivul venirii Lui în lume, ”pentru a mărturisi despre adevăr”, însă, având Adevărul în față, Pilat întreabă în treacăt, posibil zeflemitor, ” Ce este Adevărul?!” Mai încearcă o variantă legată de o tradiție veche, eliberarea unui întemnițat cu ocazia Paștelui, însă nu-i merge nici cu aceasta, publicul alegând altfel decât se aștepta, pe criminalul Baraba și nu pe Sfântul Isus. Încercând să trezească mila acuzatorilor poruncește, apoi, biciuirea lui Hristos, după ce-L declarase nevinovat (!), iar în final, crede că poate scăpa de responsabilitatea deciziei sale spălându-și mâinile în fața tuturor și declarându-și, formal, nevinovăția. Acest ultim gest este dovada evidentă a unei mustrări extrem de serioase de conștiință căreia  Pilat încerca să-i facă față și care l-a însoțit, spune tradiția, până la moarte. 

            Prin ceea ce a decis în numele jurisdicției și dreptății umane, în acel cel mai negru ceas al Istoriei, Pilat Îi întoarce spatele lui Isus, dar și Dreptății și Adevărului pe care Acesta le reprezenta și întrupa. Dar nu o va putea face la infinit pentru că va veni ziua când se va întâlni din nou cu Isus, cu rolurile de judecător-inculpat inversate, la Judecată Divină Finală. Nimic nu va fi mai dureros decât să fi știut că ai fost la un pas de veșnicia cu Hristos, Adevărul, însă în loc să-L primești, L-ai condamnat.

            Fiecare dintre noi suntem puși în fața unei alegeri: ”Ce vom face cu Isus?” Îl vom primi ca Domn și Mântuitor în viața noastră sau Îl vom respinge? Fiecare suflet este în fața unei alegeri extrem de serioase, iar bătălia pentru adevăr este cu implicații eterne. Să fim atenți că ori de câte ori susținem și spunem o minciună, poate fără să ne dăm seama, sacrificăm nu doar adevărul, cu a mic, ci și Adevărul, cu A! În lumea noastră, în mod tragic, Adevărul este călcat în picioare, Hristos este batjocorit și disprețuit; Biserica, Stâlpul și Temelia Adevărului este desconsiderată, iar mesagerii Împărăției Dreptății și Adevărului sunt considerați niște conspiraționiști bigoți. Ești pus și tu în fața judecării Adevărului în dreptul tău, precum odinioară Pilat, iar decizia îți aparține! Ce vei face cu Isus? Vei lăsa ca Adevărul despre El să te ocolească de dragul oamenilor, a poziției pe care o ai în societate, a familiei care te persecută sau din alte motive? Îți vei spăla ușor mâinile fluturând motive puerile în încercarea de a-ți justifica refuzul de a-L primi ca Domn și Mântuitor personal ? Doar conștiința și atitudinea ta pot oferi răspuns la această întrebare!

            Fii gata să ”cumperi Adevărul și nu-L vinde”; identifică-L, recunoaște-L și lasă-L să trăiască în tine, în ciuda împotrivirilor de tot felul, pentru că Adevărul nu moare niciodată și doar prin El și tu poți trăi veșnic cu Dumnezeu!

            Mulțumește-I lui Dumnezeu pentru harul de fi cunoscut Adevărul, Care te-a făcut liber pentru timp și eternitate!

            Mijlocește pentru oamenii care, în ciuda faptului că au aflat că Isus este  Calea, Adevărul și Viața, în loc să-L ”cumpere” (fără bani), Îl ”vând”, refuzând să-L primească!

            Pastor Daniel Lela          

Share this…
    223 Views