Nepotul lui Pavel – Niciodată prea mic pentru lucruri mari (Fapte 23:12-22) 309/365

Pavel, unul dintre cei mai mari apostoli, a fost salvat de la o moarte sigură prin implicarea și intervenția unui copil. Nu știm câți ani avea acest ”tinerel” însă a fost suficient de mare să înțeleagă ce plănuia o echipă de iudei care au dorit uciderea lui Pavel. Este greșit să ignorăm valoarea tinerilor și să-i excludem din capul locului atunci când este în discuție lucrarea lui Dumnezeu, și aceasta doar pentru că sunt prea mici. Cineva spunea: ”Dacă nu sunt prea mici să păcătuiască, atunci nu sunt prea mici nici pentru a face binele” iar lucrul acesta este adevărat.

Nepotul lui Pavel era la locul potrivit în momentul potrivit, și probabil fără să intenționeze spionarea grupului criminal care urmărea uciderea lui Pavel, aude toate detaliile privitoare la ceea ce își planificaseră să facă. Erau patruzeci de persoane care s-au legat cu blestem că nu vor mânca și nu vor bea nimic până nu îl vor omorî pe Pavel. Totul era bine regizat, iar băiatul a reușit să culeagă informații exacte despre strategia pe care o aveau in vedere.

Copilul își dă seama ce urmează să se întâmple și aleargă pentru a-i povesti lui Pavel despre acest plan. Apostolul înțelege pericolul și pentru că avea anumite drepturi, cere unui soldat să-l ducă pe tinerel pentru o audiență în biroul Comandantului. Înțelegând că trebuie comunicat în secret, acesta se retrage pentru a-l asculta, iar când află de planul criminal al iudeilor ia măsurile cele mai drastice, imediat. Se asigură că băiatul nu comunică nimănui faptul că i-au fost furnizate informațiile și ia măsurile militare care se impuneau. În aceiași noapte, mobilizează 470 de persoane pentru a-l duce pe Pavel în siguranță la Cezareea! Băiatul devine, astfel, instrumentul cheie pe care Dumnezeu îl folosește pentru salvarea lui Pavel, iar oamenii acționează în urma și în deplin acord cu informațiile furnizate de acesta.

Să nu uităm că destul de multe din lucrările miraculoase pe care Dumnezeu le-a făcut au fost realizate prin intervenția tinerilor, a copiilor. Naaman Sirianul a fost vindecat de lepră prin intervenția unei fetițe care a fost luată sclavă din Israel; Pavel este salvat prin intervenția nepotului său care, cu o prezență de spirit fantastică, a înțeles ce trebuia făcut. Tinerii deportați în Babilon au lăsat, la rândul lor, un model de credință și morală pentru generații, sfidând orice pericol. David, un copil cu păr bălai, luptă cu leul și ursul, iar mai apoi îl învinge pe temutul și neîmblânzitul Goliat, printr-un miracol greu de imaginat, în ciuda neîncrederii fraților săi, și nu numai.

Sunt situații când copiii ne pot surprinde prin intervențiile lor lipsite de experiență, însă nu și de călăuzire, pentru că sunt momente când nu experiența ajută, ci călăuzirea Duhului și capacitatea de a crede ceea ce Dumnezeu ne cere să facem. Uneori, în ciuda capacităților spirituale și intelectuale pe care le ai, ești blocat și nu știi încotro s-o apuci, tot ce poți să faci este să aștepți intervenția divină. Într-un astfel de context, venirea izbăvirii lui Dumnezeu tocmai printr-un copil este cam greu de digerat, însă depășirea preconcepțiilor ne poate asigura izbăvirea, bazându-ne pe Cel Care poate folosi orice și pe oricine din Univers spre a-Și îndeplini planurile Sale suverane. Nu la întâmplare Isus Hristos ne-a cerut să ne „prefacem” ca un copil, pentru a intra în Împărăția Cerurilor!

Mulțumește-I lui Dumnezeu pentru diversitatea mijloacelor prin care ne aduce izbăvirea, inclusiv prin cele subestimate sau chiar disprețuite de noi!
Mijlocește pentru copii, adolescenți și pentru tinerii din Biserică să dea dovadă de curaj, îndrăzneală și creativitate, venite de Sus, pentru a fi și ei folositori în Lucrarea lui Dumnezeu!

Pastor Daniel Lela

Share this…
    182 Views