FESTUS – Incapabil să judece drept, apărând nevinovăția (Fapte 25-26) 313/365

                Porcius Festus a fost un procurator roman, succesorul lui Atonius Felix, care și-a exercitat  mandatul undeva între anii 55 și 60 d.Hr. Istoria vorbește despre el ca fiind un om de bine, drept și rezonabil. În Biblie, însă, Festus este cunoscut pentru că l-a trimis pe Pavel la Roma spre a fi judecat de Cezar, pentru că el nu a fost în stare să aplice, în timp util, dreptatea actului jurisdicțional în ceea ce-l privea pe apostol.

                Evenimentele care au condus la întâlnirea dintre apostolul Pavel și procuratorul Porcius Festus au fost unele tensionate. Pavel se întorsese dintr-o călătorie misionară, și îl vizitează pe Iacov, fratele Domnului Isus, care era conducătorul Bisericii din Ierusalim. A plătit onorariul bărbaților care au făcut jurământul de nazireu, iar, o săptămână mai târziu, este observat în Templul de la Ierusalim de câțiva evrei radicali care condamnau la fostul Saul din Tars abandonarea Iudaismului și implicarea în lucrarea de promovare a Creștinismului și a Evangheliei lui Isus Hristos.

                Din cauza unei neînțelegeri, evreii îl acuză în mod fals pe Pavel că ar fi adus în Templu pe unul dintre ne-evrei, necircumcis, lucru care nu era permis de Lege. Pavel este arestat și încearcă să se apere, însă nu reușește să facă față gloatei care, provocată de instigatori nu mai putea fi controlată. Tribunul roman, care era comandant peste un centurion de soldați, reușește să îl protejeze pe Pavel de furia oamenilor, extrăgându-l din mulțimea de la Templu și izolându-l în cazarmă, unde poruncește să fie biciuit. În acest context, apostolul Pavel își dezvăluie cetățenia romană, dobândită la naștere, iar comandantul militar îi anulează biciuirea, uimit de statutul social, imperial, al acuzatului.

                Nu peste mult timp, Tribunul îi oferă lui Pavel ocazia să se apere în fața Consiliului Evreiesc, inclusiv în fața Marelui Preot; a fariseilor și saducheilor, care se luptau din răsputeri spre a-i stabili vinovăția. Apostolul Pavel, cunoscând diferențele doctrinare dintre cele două partide, speculează sau profită de această situație, creând un subiect de dispută teologică majoră între acestea, care încinge teribil de mult spiritele, astfel că procesul public se anulează, pentru moment. A doua zi, nepotul lui Pavel îl avertizează pe Tribun că patruzeci de oameni juraseră să-l ucidă pe Pavel, în timpul efectuării unei viitoare înfățișări la judecată în fața Soborului, așa că Tribunul, pentru a evita o astfel de perspectivă, îl trimite pe cel amenințat, sub o puternică escortă militară, până la Cezareea.

                Tribunul nu putea înțelege și era deosebit de curios cu privire la cauza pentru care liderii evrei îl voiau mort pe Pavel, astfel că îi și cere lui Felix să descopere el adevărul și să judece în consecință. Marele Preot, câțiva bătrâni și un purtător de cuvânt angajat sosesc la Cezareea, câteva zile mai târziu, spre a-și prezenta acuzațiile împotriva lui Pavel, în fața lui Felix. Evreii din Asia însă, sunt absenți de la întâlnire, astfel că Guvernatorul amână decizia până când poate sosi Tribunul sau până ce Pavel va oferi o sumă de bani sub formă de mită. Pavel refuză să plătească mită, iar Felix îl menține, pentru nu mai puțin de doi ani de zile, nejudecat fiind, într-o deținere forțată la dispoziția sa, în temniță.

                Festus îi ia locul lui Felix ca Guvernator, iar cazul lui Pavel este, se pare, prima dintre preocupările sale la preluarea mandatului. Conducerea evreiască îl întâlnise pe Festus la Ierusalim și îi ceruse să-l aducă pe Pavel din Cezareea la ei, intenționând să organizeze o ambuscadă pe traseu pentru a-l ucide. Festus, care nici nu ajunsese în noua lui poziție și casă, îi invită pe acuzatorii lui Pavel să meargă cu el la Cezareea, spre a soluționa acolo disputa și a pune lucrurile la punct. Festus vede că acuzațiile împotriva lui Pavel sunt măsluite, dar, din dorința de a avea o bună relație cu cei pe care îi avea în administrare, îi cere lui Pavel să accepte să fie judecat la Ierusalim.

                În felul acesta Festus câștiga simpatia prelaților și strămuta locul procesului acolo unde le convenea acuzatorilor. Pavel îi răspunde politicos lui Festus că, în calitate de reprezentant al lui Cezar, el era cel abilitat să ia o decizie corectă, imparțială, fără să avantajeze vreuna din părți; iar dacă nu poate să facă acest lucru, în calitate de cetățean roman, el cerea ferm să i se permită să fie judecat în fața lui Cezar.

                Înainte de a pleca spre Roma, urmează o nouă expunere a lui Pavel în fața lui Agripa al II-lea și a surorii/iubitei sale, Berenice, care au venit să-l viziteze pe Festus. După ce Pavel își depune mărturia în fața tuturor celor prezenți, opinia unanimă a fost că lui Pavel ar fi putut să i se dea drumul, să fie eliberat din detenție, însă decizia de a merge la Roma fusese luată și anunțată deja.

                Într-un fel, Porcius Festus a fost pentru Pavel ceea ce Ponțiu Pilat a fost pentru Isus. El a apreciat și evaluat pacea cu evreii ca fiind mai importantă decât administrarea dreptății, și, în ciuda faptului că a stabilit nevinovăția prizonierului, l-a trimis la judecată. Cât de ușor putem călca în picioare și noi dreptatea și adevărul din frică și din interese personale! Să fim veghetori în deciziile pe care le luăm ”să cumpărăm” adevărul și dreptatea și ”să nu le vindem”, pentru că tranzacționând acest valori, ne vom trezi că-L ” tranzacționăm” pe Însuși Isus Hristos, Cel care este Adevărul întruchipat și Dreptatea în manifestare!

                Mulțumește-I lui Dumnezeu pentru grija care ți-a purtat-o El Însuși în situațiile  în care unii oameni s-au raportat la tine ținând mai mult la interesul lor personal decât la dreptate și la adevăr!

                Mijlocește pentru oamenii care sunt în poziții de autoritate în care decid soarta semenilor lor și să-și îndeplinească acest mandat hotărând în deplin respect față de principiile unei jurisdicții autentice, care emană și este delegată de la/de Dumnezeul Cel Drept și Adevărat, Judecătorul întregului Univers!

                Pastor Daniel Lela

Share this…
    101 Views