Omul căzut între tâlhari – Aproapele/Testul nostru cel de toate zilele (Luca 10:25-37) 330/365

Omul căzut între tâlhari este personajul în jurul căruia se creionează pilda Domnului Isus, devenind subiectul care testează atât umanul, cât și divinul din noi. Sintagma ”un om” include pe oricine pentru că, indiferent de statutul pe care îl avem în societate, indiferent de educația pe care o avem, sau de realizările noastre, nu suntem decât simpli oameni.

Umanitatea noastră este vizibilă prin vulnerabilitatea ce caracterizează atât sufletul nostru, cât și trupul nostru. Suntem expuși bolilor și multor altor pericole care ne pot afecta ori de câte ori ne expunem viața în afara limitelor contextului multidimensional pentru care am fost creați.

Suntem vulnerabili pe plan spiritual în contextul unei lumi malefice invizibile care depășește capacitatea de o controla prin propria putere, de aceea protecția noastră de fiecare zi este strâns legată de relația cu divinitatea. De aceea orice om care nu dezvoltă o relație armonioasă cu Dumnezeu, este vulnerabil și controlabil de forța răului care lucrează spune Pavel în ”fii neascultării.”

Viața noastră este comparată cu o temerară și complexă călătorie, iar traseul pe care îl parcurgem nu este deloc ușor. Fiecare dintre noi avem drumul și experiențele noastre specifice. Viața presupune momente de solitudine, pentru că sunt trăiri și experiențe pe care nu le poți împărtăși cu nimeni. Poți călători fizic alături de cineva, dar să te postezi la o distanță suficient de mare pe plan lăuntric, încât să nu-ți faci cunoscute trăirile sufletești.

Dacă am fi reușit să ne descurcăm singuri, așa cum se încumetă generații la rând, nu ar fi trebuit să vină la noi Isus Hristos în postura ”Samariteanului milostiv”; însă tocmai pentru că omul a fost tâlhărit de marele ”hoț” și lăsat pradă disperării și morții, ni s-a dat șansa salvării și a vieții veșnice prin Hristos.

Omul căzut, atunci când este observat, în loc să trezească compasiunea, pentru mulți semeni devine un obiect și o țintă a etichetării și judecății nedrepte, iar cu astfel de preconcepții, mai mult decât greșite, omul nenorocit este ocolit în mod ”justificat”!

Alteori ne temem să ne apropiem prea mult de cei căzuți pentru a nu ne expune unor discuții care ne-ar putea afecta imaginea, temându-ne de discreditarea prin asociere și, fără să realizăm adesea, scuza noastră este doar dorința egoistă de a ne proteja pe noi înșine, ideea ajutorării semenului disperat fiind cu totul abandonată.

”Omul căzut” nu poate fi invizibil, pentru că locul unde a căzut este în drumul vieții cotidiene, starea jalnică în care se află aceste persoane a devenit mult prea evidentă, iar pentru a merge mai departe trebuie să facem ocolișuri sau scurtături intenționate, nepermise unui creștin.

Să nu uităm că oamenii căzuți sunt persoanele care atrag, cu prioritate, atenția Mântuitorului, iar Venirea Lui în Lume a fost, în fapt, o Misiune Specială pentru salvarea celor pierduți.

Nu există o identificare mai înălțătoare cu Marele Salvator, decât să avem ochii deschiși la nevoile semenilor noștri, venindu-le în ajutor atunci când au nevoie de noi. Nu se poate să nu întâlnești în drumul tău un om căzut, el este prezent aproape precum pâinea cea de toate zilele! Lumea este plină de oameni jefuiți, oameni abuzați, oameni cu sufletul zdruncinat, oameni care nu mai au puterea să facă următorul pas, iar tu ești așa de aproape de ei, numai să-ți deschizi ochii și să vrei.

Poate că este vorba de partenerul tău de viața pe care îl ignori, sau de copilul tău, sau de colegul tău, de școală sau muncă, pe lângă care treci intenționat înainte, insensibil și indisponibil. Este vremea să nu mai facem viraje din lipsă de milă, din judecată tendențioasă sau din grabă nejustificată. Isus se identifică cu ”cei mai neînsemnați”, iar o vizită unui om bolnav, o bucată de pâine, o haină, un pahar de apă, oferite unui om nevoiaș, o vorbă bună, făcută ”unui neînsemnat frate al Domnului”, nu va rămâne fără răsplată în Ziua Marii Judecăți.

Mulțumește-I lui Dumnezeu pentru că te-a ridicat din căderile tale, inclusiv prin oamenii miloși și disponibili pe care i-a folosit pentru aceasta!

Mijlocește pentru cineva căzut în deznădejde sau care se află într-o altfel de situație deplorabilă și fă ceva practic pentru încurajarea, ridicarea și mântuirea lui!

Pastor Daniel Lela

Share this…
    109 Views