Patru prieteni întreprinzători – Fructifică munca în echipă și nu vă blocați în obstacole (Marcu 2:1-12; Luca 5:17-26) 333/365

            Biblia este plină de persoane al căror nume rămâne necunoscut, dar care prin implicarea lor au creat cadrul unor lucrări mari, determinându-L pe Dumnezeu să lucreze prin miracole. Evangheliștii sinoptici ne relatează cadrul unei vindecări pe care Domnul Isus a oferit-o unui om olog. Acesta nu avea nicio posibilitate să se deplaseze, trăia într-o perioadă în care mijloacele de transport erau un lux pe care nu și-l putea permite oricine, astfel că depindea 100 % de disponibilitatea pentru aceasta a unor persoane cu inimă mare.

            Vestea că există un om care făcea miracole a ajuns până la paralitic. Relatările despre bolnavi vindecati, îndrăciți eliberați și despre alte miracole făcute în văzul tuturor i-a făcut pe mulți oameni, printre care și pe unii lideri religioși din zonele limitrofe, să vină la întâlnirile cu Isus, spre  a-L asculta predicând si pentru a fi martori la miracolele săvârșite de Acesta.

            Ologul ajunsese foarte disperat, probabil, gândindu-se la șansa mică pe care o avea de a putea ajunge și el la Marele Vindecător. Poate că se va fi rugat pentru a găsi o posibilitate;  poate a vorbit cu familia sau prietenii mai apropiați, dacă a avut așa ceva, cert este că a reușit să aibă la îndemână patru persoane, eroi anonimi, care au gândit la fel și au acționat la fel spre binele bolnavului. Nevoia omului disperat după ajutor este factorul motivator care îi determină pe cei patru să se unească pentru efectuarea unui traseu misionar caritativ plin cu obstacole.

            Aveau de parcurs o  anumită distanță și nu era comod să transporți un paralitic așezat pe o rogojină, însă cei patru se ambiționează să ducă la îndeplinire ceea ce și-au propus, încurajându-se unul pe altul. Dacă ar fi fost o singură persoană proiectul n-ar fi avut sorți de izbândă. Sunt situații de rezolvat care necesită o implicare serioasă din partea mai multor persoane. Nu orice lucru îl poți face omul de unul singur, nici chiar în doi sau trei, este nevoie de cel puțin patru pentru a reuși să susții o greutate pe termen lung.

            Nici pentru omul transportat nu era prea comodă parcurgerea unui traseu plin cu peripeții, însă este dispus să suporte tot deranjul și orice risc pentru a-și găsi mult dorita vindecare. Cei patru reușesc să depășească distanța și piedicile de pe traseu, însă se lovesc de blocajul oamenilor din fața și din jurul casei în care se află Marele Vindecător. Nu reușesc să creeze un spațiu printre oameni, dar nici nu abandonează ideea și scopul de a ajunge cu paraliticul până în fața lui Isus.

            Sunt creativi și gata să facă lucruri noi, se expun unui deranj care poate stârni reacții neplăcute din partea proprietarului casei, dar nu se opresc din ținta pe care și-au propus-o. Simplitatea acoperișurilor caselor din Orient, specifice acelei vremi, le-au oferit și permis o soluție fără mari complicații, însă deloc plăcută pentru cei din interiorul clădirii. Pentru a desface tavanul au făcut rost de cele necesare, au acționat cu rapiditate spre a-l strecura pe paralitic în fața lui Isus. În final au reușit acest lucru, prietenul lor este coborât prin tavanul spart înaintea lui Isus, iar privirile lor strălucesc, deși posibil că ale altora din casă s-au  înnegurat. Bucuria celor patru era izvorâtă din sentimentul omului care a reușit să-și ducă la capăt proiectul început, iar acum urma să se petreacă sărbătorirea.

            Isus le-a văzut credința, dar a văzut și credința paraliticului, cum precizează unul dintre evangheliști, și fără să adreseze întrebări celui în cauză, iartă, vindecă și eliberează.

            Poate că măsura credinței tale nu este foarte mare, nu ești motivat să pornești de unul singur, printr-un act de credință solitară, lucruri curajoase. Poate că trăiești, în schimb, un sentiment de compasiune văzând în jurul tău o mare nevoie, dar nu ai resurse suficiente și abilitarea să dai singur o mână de ajutor. Nici nu este nevoie să faci totul de unul singur, Dumnezeu încurajează și binecuvântează lucrul în echipă. El ne-a creat diferiți și ne-a înzestrat cu abilități diferite, complementare. Diferențele dintre noi nu trebuie să ne despartă ci să ne unească pentru o lucrarea măreață.

            Lângă tine sunt suficienți oameni care sunt disponibili spre a gândi și a face ceva bun împreună. Multora le lipsește inițiativa și curajul. Unii au nevoie de cineva să le ofere idei, motivație, entuziasm. Fii tu un asemena om! Este cineva aproape de tine care poate ieși din necazul în care este, dar nu poate singur? Te simți depășit în a oferi ajutor? Discută cu cineva despre ceea ce te frământă, povestește-și trăirile, iar Dumnezeu va oferi soluții, prin darurile diferite ale Duhului oferite fiecăruia.

            Fii gata și tu de o aventură misionar caritativă! Dumnezeu este mișcat de oamenii curajoși, de oamenii care sunt dispuși să treacă obstacolele și să-și depășească limitele.

            Mulțumește-I lui Dumnezeu pentru prietenii tăi!

            Mijlociți împreună pentru proiecte comune și urmăriți realizarea lor indiferent de piedici!

            Pastor Daniel Lela

Share this…
    100 Views