Îngerul Gavril – Grandiosul Luptător și Comunicator Angelic (Daniel 8:16; Luca 1:19, 26-38) 336/365

                Gavril este unul dintre cei mai cunoscuți și mai populari îngeri datorită misiunilor sale speciale și a relației cu anumite personaje de maximă importanță, la care a fost trimis cu mesaje specifice din partea lui Dumnezeu. Este îngerul căruia îi cunoaștem nu doar numele, ci și unele dintre misiunile sale de o extrem de mare importanță și relevanță, atât pentru Israel și Biserică, cât și pentru întreaga Umanitate.

                Este trimis în mod special la trei persoane importante din Biblie: la profetul Daniel; la preotul Zaharia, pentru a-i vesti nașterea lui Ioan Botezătorul și, în cele din urmă, la Fecioara Maria, pentru a-i vesti că urmează să Îl nască pe Mesia, Mântuitorul Lumii, Unicul Fiu al lui Dumnezeu.

                Numele Gavril înseamnă ”Dumnezeu este mare/măreț”, iar importanța mesajelor vestite și acțiunile în care este implicat îl fac și pe el un personaj măreț, cu adevărat, dar care prezintă și reprezintă un Dumnezeu incomparabil mai măreț, Creatorul a tot ceea ce poate fi măreț în Univers.

                Deși Gavril este un înger de prim rang, nu este numit nicăieri în Biblie ca fiind Arhanghel. Personalitatea lui și asocierea cu Arhanghelul Mihail într-o luptă spirituală îl plasează în categoria arhanghelilor, însă nu avem nicio susținere biblică clară în această privință.

                Contactul lui Daniel cu îngerul Gavril vine în urma unei vedenii cu privire la Planul lui Dumnezeu cu privire la Israel și la Ierusalim, Cetatea sfântă, iar indirect și cu privire la întreaga Umanitate, pe care profetul nu o putea înțelege fără obținerea unor explicații complementare pe care le-a și primit, dar nu facil, ci în urma unei lupte aprige care a avut loc pe tărâmul spiritual, angelic. Este una dintre cele mai relevante descrieri a ceea ce se întâmplă în lumea puterilor angelice pro- și contra- Planului lui Dumnezeu, atunci când comunicatorii și executorii acestui plan acționează pentru a îndeplini poruncile divine în relația cu Pământul, iar forțele malefice se opun.

                Gavril întâlnește o puternică opoziție în aducerea răspunsului la rugăciunea lui Daniel, din partea unei autorități spirituale demonice de rang înalt. Aceasta este denumită, în Cartea Daniel, ”Căpetenia Persiei și a Greciei”, din categoria personajelor angelice malefice care din punct de vedere spiritual dețin controlul peste zone geografice sau țări, iar pentru a trece dincolo de granițele unde acestea își manifestă influența trebuie dusă o dârză luptă într-un areal nevăzut pentru ochiul omenesc, în văzduh.

                Este una dintre cele mai clare descrieri conform căreia cele două Personalități-Forță din Univers prin reprezentanții lor, îngerii buni și, respectiv răi, se confruntă pentru afirmarea, deținerea și implementarea controlului spiritual; luptă în care Forța malefică nu are sorți de izbândă, astfel că îngerul Gavril, ajutat de Arhanghelul Mihail, iese învingător în cazul menționat.

                Mult mai târziu, îngerul Gavril este trimis la preotul Zaharia pentru a-l anunța despre nașterea lui Ioan Botezătorul. Îl anunță despre nașterea supranaturală a Elisabetei, atât de neverosimilă încât Zaharia pune la îndoială vestirea, motiv pentru care îi și este aplicată o pedeapsă imediată, preotul urmând a rămâne mut până în ziua când copilul profețit urma să fie circumcis.

                Dar apariția care îl face cel mai popular pe Gavril este cea făcută Fecioarei Maria; însă nu neapărat datorită Mariei, ci datorită mesajului și în mod special, datorită Salvatorului Care urma să se nască, Isus Hristos. Comportamentul îngerului care este extrem de gentil îi face pe unii să alunece în extrema interpretării incorecte a felului în care Gavril se raportează la Fecioara Maria, dar respectul  pe care îl acordă Mariei, este mai degrabă un limbaj comun cerului, persoanelor care sunt membrii Împărăției cerești.

                Dumnezeu are slujitori la dispoziția Lui pentru orice misiune care trebuie efectuată. Marile Lucrări pe care Dumnezeu urma să le facă în Istorie au fost anunțate prin Gavril, pentru că oamenii nu aveau voie să rateze înțelegerea implicării lui Dumnezeu și nici originea lucrărilor pe care urma să le facă.

                Gavril este un personaj care ne amintește Cine este Conducătorul Universului, Puterea superioară tuturor puterilor și Biruitorul în toate bătăliile și războaiele spirituale. Îngerul Gavril este personajul care a fost Purtătorul de cuvânt al Veștilor Mărețe de Happy End, inclusiv venirea și domnia finală a Regelui Isus Hristos. Vestea Bună a Evangheliei a rămas în responsabilitatea Bisericii, iar noi, protejați de forțe spirituale puternice, suntem chemați să avem determinarea, curajul și credința să trecem dincolo de granițele stabilite de Cel rău, ”călcând peste toată puterea Vrăjmașului”.

                Promisiunea că Isus este cu noi, ”în toate zilele”, trebuie să ne dea curaj, forță și încredere!

                Mulțumește-I lui Dumnezeu pentru mesagerii angelici și slujirea lor în folosul tău!

                Mijlocește pentru a fi tu însuți și frații și surorile tale, buni mesageri și slujitori ”în carne și oase” ai lui Dumnezeu!

                Pastor Daniel Lela

Share this…
    183 Views