Bogatul fără înțelepciune – Fără Dumnezeu toate sunt amăgire (Luca 12:13-21) 350/365

                Domnul Isus a fost abordat din mulțime pe diferite subiecte, uneori cu intenții ascunse, alteori a fost solicitat pentru a da explicații unor probleme complicate. Într-o zi un nemulțumit se plânge în fața lui Isus în mod public de lipsa de reacție a fratelui său, care refuză să împartă cu el moștenirea părinților.

                Isus refuză diplomat să intre în polemici pe subiecte care stârnesc discuții nesănătoase folosind momentul pentru a transmite o învățătură extrem de importantă pentru oamenii preocupați în mod excesiv de lucrurile materiale.

                El vorbește despre un om care a pornit cu un start bun în viața de afaceri. Lucrurile i-au mers foarte bine, încât profitul a trecut mult peste ce a prevăzut în avans. Neavând o perspectivă corectă asupra bogăției, s-a lăsat absorbit de puterea banilor și de posibilitățile pe care și le poate crea folosindu-se de ei.

                Stăpânit de un egoism și o înclinație exagerată spre sine toată viziunea privind viitorul era legată de cum să adune mai mulți bani pentru a-și asigura un viitor consumat în petreceri și distracții euforice.

                Era prea ocupat să se mai gândească și la Dumnezeu. Avea prea mult de alergat pentru a-și face timp să se ocupe și de sufletul lui. Toată truda și alergarea era concentrată pe partea materială.

                Este luat prin surprindere de Dumnezeu și chemat la discuții privind viitorul lui despre care crede că știe totul, însă este total pe lângă. El nu știe că planurile lui Dumnezeu sunt total diferite de ale lui, și că toate planurile pe care și le-a făcut el se duc pe apa sâmbetei.

                Abordarea lui Dumnezeu este frontală și dură, lovind ca un ciocan în creștetul capului: ”Nebunule!” Singurul care poate folosi un astfel de apelativ, este Dumnezeu, pentru că doar El poate defini o persoană așa cum este ea în realitate.

                Nebunia bogatului era legată strict de faptul că nu s-a gândit deloc la Dumnezeu, la sufletul lui, ci toată preocuparea vieții era legată de câți bani să câștige, și cum ar putea să se distreze mai bine și mai mult.

                Nu avea nicio perspectivă spirituală asupra vieții; nu avea niciun proiect social; nu exista în inima lui niciun act de bunătate sau dragoste pentru cei în nevoi. Singurul lucru care îi frământa mintea era: mai mulți bani, mai multă distracție.

                Orice om poate aluneca ușor într-o nebunie a unei vieți legată nepermis de lumea aceasta și ofertele ei sclipitoare. Viața în lumea în care trăim ne influențează gândirea și, dacă nu veghem, ușor își pune amprenta pe mentalitatea noastră, încercând să ne convingă că banii aduc fericirea. Credem că dacă avem mai mulți bani o sa fim mai fericiți și o să ne distrăm mai bine.

                Uităm că Isus ne-a descris o perspectivă spirituală a vieții spunându-ne că fericirea în viață nu trebuie legată nici de statutul social și nici de condiția financiară pe care o avem. Toate aceste lucruri pentru care ne consumăm viața alergând nebunește, le putem pierde dintr-o dată, pe neașteptate. Ceea ce rămâne, însă, este relația noastră cu Dumnezeu și ceea ce am făcut pentru El și pentru Împărăția Lui.

                Toată investiția noastră fără El va fi o pierdere dureroasă, iar viitorul va fi unul sumbru, extrem de dureros și de suportat, și ireversibil, mult prea târziu pentru a mai putea fi schimbat. Mesajul Domnului Isus este un apel la schimbare, către toți cei ce consideră investițiile materiale ca fiind o prioritate, înaintea dimensiunii spirituale, sau pentru cei ce uită că domeniul financiar influențează foarte puternic viața noastră spirituală.

                Să investim, deci, ca niște oameni înțelepți spre a nu ne trezi la final că am lucrat nebunește.

                Mulțumește lui Dumnezeu pentru avertizările și chemarea la pocăință și la stabilirea corectă a priorităților în viață!

                Mijlocește pentru o gândire duhovnicească și pentru autocontrol și cumpătare, în toate!

                Pastor Daniel Lela

Share this…
    205 Views