Arhanghelul Mihail – Subordonare în contextul unei puteri proprii inimaginabile (Daniel 10:13,21;12:1;Iuda 1:9) 338/365

Arhanghelul Mihail este descris în Biblie ca fiind unul dintre cei mai faimoși îngeri revelați Umanității, până în prezent. Arhanghelii sunt considerați îngeri de cel mai înalt rang, acesta fiind și înțelesul numelui de ”arhanghel” (mai mare/superior, între îngeri). Nu știm dacă Mihail este sau nu singurul Arhanghel; cel mai probabil pare a fi Căpetenia Arhanghelilor, deoarece este prezentat în descrierile biblice ca un conducător războinic așezat în fruntea Oștirii Angelice a Cerului, în cooperare cu alți îngeri ai lui Dumnezeu de rang înalt.

Majoritatea îngerilor din Biblie sunt prezentați, de cele mai multe ori, ca fiind slujitori trimiși să anunțe ceva anume, dar Arhanghelul Mihail este descris de fiecare dată ca un mare luptător, unul care poate stă cu succes împotriva liderilor celor mai înalte trepte ale ierarhiilor malefice. Înțelegem din revelația pe care o are profetul Daniel că acești îngeri puternici ai lui Dumnezeu sunt implicați în evenimentele terestre care au loc la nivel planetar. Arhanghelul Mihail este numit ”Marele Voievod, Ocrotitorul Poporului Israel”; acest statut ne sugerează că Dumnezeu a stabilit diferiți îngeri sfinți peste țări sau grupuri de oameni.

Demonii par să imite Ierarhia Celestă (pentru că Satan este un imitator incurabil al lui Dumnezeu). Descrierea profetului Daniel menționează doi ”prinți ai forțelor răului” care controlau, din văzduh, Persia și Grecia. Aceștia sunt lideri angelici puternici împotriva cărora însuși Mihail a trebuit să i se alăture îngerului Gavril, pentru ca acesta din urmă să poată ajunge la Daniel cu răspunsul la rugăciunea pe care a înălțat-o pentru poporul său Israel și pentru Cetatea Ierusalim.

Arhanghelul Mihail este descris de către apostolul Iuda având o confruntare directă cu diavolul, după ce Moise a decedat. Dumnezeu a decis ca trupul lui Moise să fie ascuns de ochii oamenilor, deoarece alunecarea spre idolatrie a evreilor era unul dintre cele mai mari pericole. Respectul pentru Moise, unul dintre cei mai faimoși lideri din istoria poporului evreu, mare eliberator, profet și legiuitor, ar fi putut degenera în idolatrie, un păcat descalificant, mult urât de Dumnezeu.

Cel mai probabil, lupta între Satana și Mihail s-a dat pe planul ascunderii într-un loc secret a trupului lui Moise, pentru evitarea acestui mare pericol de păcătuire. Înțelegem că Mihail recunoaște importanța celui cu care ”stătea de vorbă”; știa prea bine că Diavolul a fost un înger de rang înalt, posibil de același rang cu el, și că reprezenta o forță semnificativă. Iuda ne spune că Mihail îi aplică Diavolului doar o mustrare în Numele Domnului și rămâne astfel, un model pentru toți exorciștii ușuratici și slobozi la vorbe, care rostesc cuvinte prea îndrăznețe, lăsând impresia că sunt abilitați ”să se ia la trântă” cu această căpetenie malefică.

Ignoranța este probabil, cauza majoră pentru care unii se aruncă într-un război spiritual despre care știu prea puține lucruri, de aceea și rezultatele sunt pe măsură. De cele mai multe ori, luptele pe care presupun că le duc sunt un fel de ”mascaradă”, un fel de forțare la nivelul vorbelor, care nu schimbă cu nimic realitatea spirituală existentă.

Arhanghelul Mihail este un exemplu de forță spirituală inimaginabilă, care în ciuda statutului și a puterii pe care o are, nu operează în nume propriu, ci doar în subordonare totală față de Dumnezeu. Nu este grăbit în acțiunile lui și nu vorbește fără înțelepciune, ci știe cu cine luptă și înțelege când, cum și unde trebuie să acționeze, sub directa comandă a Marelui Stăpân.

Ultima descriere a lui Mihail o găsim în Cartea Apocalipsa unde acest arhanghel împreună cu Oștirea Îngerilor pe care o conduce, are o confruntare directă cu Diavolul și cu îngerii acestuia. Diavolul este aruncat pe pământ, unde se erijează spre a duce bătălia finală împotriva sfinților lui Dumnezeu aflați pe Pământ în acea perioadă de timp.

De altfel, războiul spiritual nu a încetat niciodată de la Crearea Lumii și a fost și este în prezent declarat și desfășurat împotriva Bisericii lui Hristos, a tuturor celor care fac parte din Împărăția lui Dumnezeu și se luptă pentru extinderea acesteia. Israel, pe de altă parte, este descris ca fiind protejat în mod special de acest Mare Voievod Angelic, Arhanghelul Mihail, însă promisiunea făcută Bisericii Sale de Isus Hristos, Care este superior tuturor voievozilor cerești, rămâne o încurajare glorioasă: ”Și iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului.”

Ce promisiune glorioasă, ce curaj și speranță puternică pentru copiii lui Dumnezeu!

Mulțumește-I lui Dumnezeu Tatăl pentru grija Sa, atât nemijlocită, cât și intermediată, pe care o poartă Bisericii Sale, din care ți-a făcut onoarea să faci și tu parte!

Mijlocește pentru mai mult discernământ, ascultare, curaj și înțelepciune în crâncena bătălie spirituală, tot mai intensă, din vremea sfârșitului!

Pastor Daniel Lela

Share this…
    172 Views